Znáte antidekubitní matrace?

Antidekubitní matrace jsou určeny především pro pacienty, kteří jsou dlouhodobě upoutáni na lůžko. Mají speciální prořez, který zabrání vzniku proleženin. Z jakého materiálu je tato matrace vyrobena?

Studená pěna se speciálním prořezem

Proleženinám se jinak říká také dekubity, proto je jasné, odkud získal tento typ matrace svůj název. Na rozdíl od klasické matrace má tato speciální prořez, díky kterému je zmírněn tlak na ta místa, kde se proleženiny projevují nejčastěji. Při výběru konkrétní matrace je vhodné se obrátit na zkušeného zdravotníka. Stejně důležitou funkci jako prořez má i potah matrace. Matraci vybíráme podle stupně proleženin u konkrétního pacienta. Její výhodou je, že se hodí na všechny typy roštů.

Jak antidekubitní matrace pomáhá?

Antidekubitní matrace má na svém povrchu tvarované kostky, které jsou oporou tělu i páteři. Matrace rovnoměrně rozloží váhu těla pacienta a tím sníží výrazně tlak na tkáně. Speciální tvar matrace dokonale kopíruje tělo.

Rozdělení antidekubitních matrací

Antidekubitní matrace se dělí na tzv.pasivní a aktivní matrace.

Pasivní matrace má tvarovou paměť, umožní dobrou cirkulaci vzduchu a rovnoměrné rozložení tlaku pomocí vzduchových kanálků v matraci. Zároveň usnadní polohování.

Aktivní matrace jsou určeny pro proleženiny vyššího stupně, podporují odlehčení částí těla a obnovu prokrvování tkání. Tento typ matrace je plněn vzduchem, vodou, také je vybavena kompresorem. Řídící jednotka zajistí diskrétní plnění a vyprazdňování jednotlivých částí matrace. Díky plnícím cyklům jsou simulovány pohyby lidského těla a to v několikaminutových intervalech během celého dne. Je tak umožněna nepřetržitá a pravidelná redukce tlaku, který působí na tělo pacienta, na nulovou hodnotu. Tím je zajištěna obnova krevní cirkulace.

Inteligentní matrace

Inteligentní matrace spolu s příslušenstvím se nazývají antidekubitní systémy. Tyto systémy zabrání také zaboření těla, chrání paty, brání tvoření vlhkosti. Tyto inteligentní systémy se dělí na léčebné a preventivní.