Příčiny nočního pocení.

Noční pocení není ničím příjemným. Mokré pyžamo, pokrývka i povlečení obvykle končí hned v pračce. Důvodů, proč se člověk při spánku potí, i když venku panují teploty pod bodem mrazu, může být hned několik.

Špatná teplota v ložnici

Nejčastějším důvodem, proč se lidé v noci probouzejí celí propocení, je jen špatně nastavené topení. V ložnici by se totiž nemělo příliš topit, a to ani v zimě. Odborníci na spánkovou hygienu doporučují udržovat v pokoji, ve kterém spíme, teplotu okolo 17°C nebo nižší. Důležité je také větrat. Podle statistik se v místnosti, kde cirkuluje vzduch, spí až o sedmdesát procent lépe než v pokojích se zavřeným oknem. Kdo nechce větrat v noci v zimním období, ten si může pomoci třeba větším větrákem.

Menopauza

U starších žen může noční pocení způsobovat i menopauza. Při té mohou být návaly horka každodenní rutinou a platí to bohužel i pro noční hodiny. Důvodem je snížena či kolísavá hladina estrogenu. Pocení nastává hlavně na začátku menopauzy, kdy jsou potíže s ní spojené nejsilnější. Během let ale většinou ustupují.

Nemoci

I když může být menopauza poměrně obtěžující, nejedná se o nic, co by ženu ohrožovalo na zdraví či životě. To se nedá ale říci o rakovině, jejíž některé druhy mohou rovněž způsobovat pocení v nočních hodinách. Jedná se hlavně o lymfomy a leukémii. Častým důvodem k pocení ve spánku jsou i různé druhy infekcí, které mají za následek zvýšení teploty celého těla. Tento příznak se vyskytuje i u pacientů nakažených HIV.

Vyhledání lékaře

Jednou za čas se ve spánku opotí každý. Může to mít mnoho důvodů, a to od zvýšené teploty těla až po příliš hřející topení. Většinou se však jedná o ojedinělý jev, který se opakuje pouze párkrát do roka. Kdo se však potí v noci pravidelně, měl by rozhodně vyhledat lékaře. Většinou se jedná o drobnost, ale také to mohou být začínající projevy vážnějšího onemocnění.