Matrace pro alergiky.

Některým typem alergie dnes v České republice trpí až čtvrtina populace, což není zrovna malé číslo. Není se co divit. Alergenem může být prakticky cokoliv.

Nejen na pyl

Obecně nejznámějším alergenem je pyl. Ten se šíří vzduchem převážně v jarním období, které je tak pro mnoho alergiků tím nejhorším v roce. Běžně se u lidí projevují i negativní reakce na různé druhy jídel, například na mořské plody, mléko či některé druhy zeleniny. Ničím ojedinělým nejsou ani alergie, které způsobují kovy či chemické látky obsažené ve sprejích. K alergii ale lze přijít i na lůžku. Matrace totiž může být plná nechtěných návštěvníků v podobě roztočů, kteří patří mezi nejvýraznější alergeny vůbec.

Pravidelné praní

Jednou z hlavních příčin přítomnosti roztočů v matraci je vlhkost. Člověk je totiž během jedné noci schopen vyprodukovat tolik potu, že by jím mohl ráno naplnit půllitrovou láhev až po okraj. Když se k tomu přidají ještě odumřelé části kůže, kterou se roztočí živí, je zaděláno na velký problém. Proto je důležité matraci pravidelně prát. Vysávání je v tomto případě k ničemu. Vhodné je také pravidelně místnost, kde se postel nachází, větrat. Cirkulující vzduch není pro roztoče zrovna tím nejlepším přítelem.

Speciální matrace

Nejúčinnějším řešením, jak se zbavit roztočů, je pořídit si speciální matraci určenou hlavně pro alergiky. Ty se vyrábějí ze studené pěny nebo latexu. Jsou vyrobeny tak, aby se v nich nedokázaly usadit žádné alergeny ani plísně. Je dobré tyto matrace zkombinovat s postelemi, které mají lamelový či laťkový rošt. Musí totiž dýchat, jinak se jedná pouze o vyhozené peníze. I speciální matraci je nezbytné alespoň jednou do roka nechat vyvětrat venku. A to na celý den.

Přístup vzduchu

Některým alergiím se vyhnout nedá. Dají se „chytit“ v každém věku. Záleží pouze na citlivosti jedince. Minimálně však alergii, kterou způsobují roztoči, se ale předcházet dá. A to hlavně poctivým větráním a koupí antialergické matrace.