Jakou matraci pro seniory?

Jakou matraci pro seniory?

Unáhlený nákup tvrdé matrace pro seniory je rozhodně špatným řešením. Babička a dědeček mají zcela jiné potřeby, než například teenageři. Při výběru matrace pro seniory ji věnujte náležitou pozornost.

Jak vybírat matraci pro seniory

Při nákupu matrace pro seniory se řiďte jejich zdravotním stavem, ale také individuálními požadavky. Špatnou volbou je řídit se tím, co vám poradí přátelé. Matrace pro seniory musí splňovat několik parametrů:

  1. výška

Pokud zvolíte správnou výšku matrace, usnadníte tím seniorovi vstávání z postele. Výšku matrace volte s ohledem na celkovou výšku postele. Můžete se řídit také jednoduchým pravidlem: hrana matrace by měla sahat těsně pod hýždě.

  1. materiál

Klíčovým parametrem je také výběr materiálu. Senioři trpí mnoha neduhy, mnozí z nich tráví v posteli oproti zdravým mnohem více času. Matrace musí zajistit správné rozložení váhy, měla by být částečně prodyšná. Vhodné jsou matrace vyrobené z paměťové pěny. Ty jsou vhodné pro dlouhodobě ležící pacienty, zamezují vzniku proleženin.

  1. měkkost matrace

Pro seniory bychom měli vybírat spíše měkčí matraci. Na rozdíl od tvrdých ortopedických matrací nebudou tlačit na klouby a páteřní svalstvo. Vhodnou alternativou jsou oboustranné matrace, které jsou z jedné strany měkčí a z druhé tvrdší.

  1. potah

Potah matrace by měl být snímatelný a snadno pratelný. Vybrat si můžete antibakteriální potahy, které chrání matraci.

Ať už vyberete jakýkoliv typ matrace pro seniory, je potřeba hlídat její životnost. Z hygienického hlediska je vhodné ji jednou za 5-10 let vyměnit. Pečlivě je potřeba vybrat také rošt postele. Pro seniory je vhodné vybírat motorové rošty, které lze libovolně polohovat. Matrace i rošt přispějí ke kvalitnímu spánku, uleví bolavým částem těla a pomohou s regenerací organismu.