Jaká má být optimální teplota v ložnici?

Teplota v místnosti má velký vliv na náš biorytmus a tím pádem i na naší výkonost. Ovlivňuje nejen naší práci, ale i spánek. Pro kvalitní spánek by se v místnosti měly nastavit vhodné teplotní podmínky.

 

Správná teplota

Všechny místnosti v bytě by měly mít správně své vlastní mikroklima. Teplota v obývacím pokoji by se měla pohybovat okolo 22°C, v kuchyni by měla být o něco nižší, zhruba jeden či dva stupínky pod dvacítkou. Nejteplejší místností by měla být jednoznačně koupelna. Při vstávání z horké koupele do studeného prostředí si člověk totiž může uhnat rýmu. Proto by měla rtuť na teploměru v koupelně být stabilně alespoň na 25°C. A v místnosti, kde trávíme doma nejvíce času, tedy v ložnici by měla být teplota zhruba 17°C.

 

Barvy

To, jak vnímáme teplotu, nesouvisí pouze s teplotou samotnou, ale také s prostředím. A to hlavně s barvami. Stěny vymalované v oranžové, zelené či žluté v nás vyvolávají pocit, že je v pokoji vyšší teplota než doopravdy je. Proto se hodí použít tyto teplé barvy k vymalování obývacího pokoje či koupelny, kde by mělo být tepleji, ale pro ložnici se hodí naopak barvy studené. Mezi ty se řadí například tmavě modrá nebo purpurová. Dobrou barvou pro ložnici je i standardní běloba.

 

Větrání

Pro klidný a plnohodnotný spánek není důležité mít pouze dobře nastavenou teplotu a správný odstín na stěnách pokoje. Velmi důležité je i větrání. Stojící vzduch není pro dýchání zrovna ideální. Proto je dobré v ložnici před spaním otevřít okno. Neplatí to jen pro měsíce, kdy panují venku příjemné teploty, ale i pro zimu. Cirkulující vzduch je pro spánek velkým přínosem, a to i když to znamená radikální snížení teploty v ložnici.

 

Nastavení

Nastavit správně teplotu v bytě je hlavně alchymie. Zvláště v ložnici, ve které trávíme většinu času, kdy jsme doma, je teplota důležitá.