Jak vybrat správný polštář.

Jaký vybrat polštář

Ačkoliv si to často neuvědomujeme, správně vybraný polštář je pro kvalitní spánek stejně důležitý, jako matrace a rošt postele. V případě špatného polštáře se dočkáte bolesti krční páteře, hlavy, chrápání či nočního buzení. Základní chybou je nákup velkého polštáře, který neumožní podepření hlavy a krku. Polštář je potřeba vyměnit alespoň jednou za tři roky.

JAK VYBRAT SPRÁVNÝ POLŠTÁŘ

Správný polštář poznáte podle toho, že se vám na něm dobře spí, ráno se necítíte unavení a rozlámaní. Při výběru polštáře berte v potaz v jaké poloze spíte nejčastěji, také vaše případné zdravotní problémy. Podle toho vyberte tvar, výplň, výšku a pevnost polštáře. Polštáře nevybírejte podle doporučení přátel, je lepší se také vypravit do specializované prodejny, než do hypermarketu. Dekorační polštářky nejsou vhodné na spaní kvůli své výplni.

V případě, že spíte na boku, je pro vás vhodný pevný anatomicky tvarovaný polštář pro dostatečnou oporu krční páteři a ramenům. Tento typ polštáře zabraňuje naklánění hlavy dozadu a do boku. Pokud spíte na zádech, můžete si vybrat stejný, ale se střední tvrdostí. Pro spánek na břiše je vhodný měkký nízký polštář. Ideální je plněný mikrovláknem. Pro osoby trpícími bolestmi páteře je vhodný anatomicky tvarovaný polštář, který udržuje krční páteř v optimální poloze. Hitem jsou také polštáře pro podepření nohou, které jsou vhodné pro ty, kdo trpí křečovými žilami nebo mají namáhavé zaměstnání. Co se týče materiálů, dříve tak oblíbené peří nahradily materiály jako mikrovlákno, přírodní a syntetické pěny nebo například hedvábí. Tyto materiály jsou vhodné pro alergiky, snadno je vyperete v pračce. Polštář z mikrovlákna se snadno přizpůsobí váze vašeho těla při spaní na břiše. V nabídce naleznete i polštáře z líné pěny, která se rychle přizpůsobí teplotě i tvaru vašeho těla. Tělo tak získá optimální podporu hlavy i krční páteře.