Jak usnout v horku: osvědčené tipy (nejen) na léto

Tropické letní počasí vybízí k opalování nebo ke koupání ve venkovním bazénu. Vysoké teploty během noci už takovou hitparádou nejsou. Vyzkoušejte prověřené rady, jak usnout v horku a vyspat se do růžova i bez nákladných investic do klimatizace.

Jaká je ideální teplota pro spánek?

Optimální noční teplota v ložnici se pohybuje od 16 do 19 stupňů. V místnostech, kde spí kojenci nebo starší osoby můžete udržovat teplotu okolo 20 stupňů.

Představy o ideální teplotě se mohou člověk od člověka lišit. Závěry provedených studí však naznačují, že k lepší regeneraci organismu během spánku dochází spíše při nižších než příliš vysokých teplotách. Jenže jak usnout v horku, při kterém někdy máte pocit, že se doma „uvaříte“ zaživa?

1. Zatáhněte

Máte-li na oknech v ložnici tmavé rolety nebo závěsy, zatáhněte je. Tmavá barva lépe pohlcuje světlo a teplo, čímž udržíte místnost chladnější.

Pokud se navíc řadíte mezi sovy, které se ukládají ke spánku pozdě a o to raději si přispí ráno, neprobudí vás sluneční paprsky, sotva vyjde slunce.

2. Vyvětrejte domácnost

Než se uložíte ke spánku, zkuste doma vytvořit průvan a ložnici vyvětrat. Sami jste určitě zažili pocit, jak špatně se usíná v nedostatečně vyvětrané místnosti.

Pokud máte doma větrák, zapněte ho s dostatečným předstihem před odchodem do postele. Před usnutím pak větrák raději vypněte. Vytvoříte si příhodné podmínky pro odpočinek a nebudete se vystavovat průvanu během spánku, kdy byste mohli zbytečně prochladnout.


TIP: Postavte před zapnutý stojanový nebo podlahový větrák misku s většími kousky ledu. V parném dni ledové kostky dlouho nevydrží, ale pomohou ochladit teplotu v místnosti.


2. Dejte povlak k ledu

Uložte povlak z polštáře na pár minut do mrazáku. V nouzových situacích můžete zkusit vložit do mrazničky celý polštář.

Jestli si na tuto metodu netroufáte, pak existuje ještě další řešení: nechte si „namrazit“ ručník, který potom položíte na polštář v posteli.

Někteří spáči doporučují uložit do mrazáku i další lůžkoviny, jako třeba prostěradlo, což ale může být – už kvůli rozměrům látky – poněkud nepraktické. Prostěradlo ale můžete zkusit ochladit i jinak: zmrazte vodu v termoforu, který potom pod prostěradlo uložíte.

3. Vyspěte se (jako) v bavlnce

V parných letních dnech sáhněte po ložním prádle z lehkých a prodyšných materiálů. Bavlna, hedvábí nebo len jsou prodyšnější než syntetické materiály a lépe pohlcují vlhkost z pokožky.


TIP: Investujte do bavlněného pyžama nebo kvalitní matrace, která vám zajistí dokonalé podmínky pro klidný a zdravý spánek. Počáteční náklady se vám bohatě vrátí, až se budete každé ráno probouzet krásně odpočatí a plní sil do dalšího dne.


Skvělým řešením jsou také letní přikrývky, které příjemně chladí a jsou ideální pro spáče, kteří se chtějí zakrýt i za horké noci. V takových situacích budete rádi za povlečení ze saténu.

neco

4. Spěte v přízemí – a sami

Jestliže máte ložnici ve vyšších patrech, přesuňte se do přízemí. Teplota stoupá směrem vzhůru, proto na poschodí bývá za letních dnů o to větší horko.

Většího pohodlí při usínání za horkého počasí dosáhnete i tak, že si necháte celou postel jen pro sebe. Pokud nemůžete nebo nechcete se svou drahou polovičkou spát odděleně, zvažte, jestli s vámi musí sdílet lůžko čtyřnozí mazlíčci (máte-li nějaké).

Raději psovi nebo kočce pořiďte na léto jejich vlastní pelech, kde se i jim bude ve vedru spát lépe. Každé další tělo v posteli totiž generuje další teplo.


TIP: Kvalitu spánku neovlivňuje jen umístění ložnice, ale také její vybavení. Přečtěte si, jak vybrat postel, do které se budete na konci každého dne nadšeně vracet.


Zaručený recept na spánek v teple? S klimatizací raději opatrně

Klimatizace se často jeví jako jediná záchrana v boji proti úmornému vedru. Na noc však klimatizaci raději vypněte, nebo ji nastavte na vhodnou pokojovou teplotu.

Klimatizace sice nabízí rychlé řešení, jak se vyspat za teplé noci, ale její nadužívání není bez rizika. Příliš studený a suchý vzduch totiž vysušuje sliznici, která tím ztrácí část své samočistící schopnosti a je vystavena napospas virům či bakteriím.

Dost možná se tak jednoho rána probudíte s rýmou nebo ostrou bolestí v krku. Další zdravotní potíže se mohou objevit při prudkých změnách teplot. Například když z nadměrně klimatizované místnosti vyrazíte do venkovního prostředí, kde jsou teploty citelně vyšší, a utrpíte teplotní šok.

Klimatizaci tak používejte opatrně, a kromě výše uvedených metod se držte i několika dalších tipů, díky kterým se v horku rychleji ponoříte do říše snů:

  • Dbejte na správný pitný režim. Pijte vodu v průběhu dne, ale navečer její množství omezte. Před spánkem vypijte nanejvýš půl litru vody. Ušetříte si zbytečné probouzení a cestu na WC.
  • Připravte si lehkou večeři. Vyhněte se těžkým a kořeněným pokrmům. Jednak po nich budete mít větší žízeň, jednak si jejich konzumací můžete ztížit usínání.

Dejte telefon z ruky. Před spaním omezte koukání do telefonu na minimum. Modré světlo z displeje snižuje hladinu melatoninu, který ovlivňuje spánkový režim.