Jak spát v těhotenství.

Jak spát v těhotenství

Naprosto normálním jevem v těhotenství je neklidný spánek, převalování se z jedné strany na druhou. Vlivem stresu, hormonálních výkyvů i nepohodlné matrace mají těhotné ženy často problém se spánkem. Nejlepší polohou v těhotenství je spánek na levém boku. Ten je vhodné trénovat již od chvíle, co zjistíte, že jste v jiném stavu. Spánek na levé straně zlepší krevní oběh a výživu dítěte z placenty. Vhodné je zcela se vyhnout spánku na zádech a to i v pokročilém stádiu těhotenství, kdy bříško neumožňuje spát na břiše. Důvodem, proč se vyhnout spaní na zádech je to, že celá hmotnost dělohy leží na páteři a tlačí na ni. Dochází také k tlaku na střeva, tepny a důležité krevní řečiště. Toto způsobuje například vznik hemeroidů nebo poruchy krevního oběhu.

Tipy pro dobrý spánek

Dostatečně pijte – během dne dopřejte svému tělu dostatek vody. Bude se vám lépe spát.

Nevzdávejte se pohybu – dopřejte si každé ráno či dopoledne cviky, které vám pomohou zlepšit krevní oběh a pomohou předcházet křečím. Necvičte však odpoledne a večer. Cvičením se zvýší váš adrenalin, což může mít za následek nespavost.

Dodržujte režim -snažte se v těhotenství dodržet řád, vybudovat si každodenní rutinu. Dopřejte si šálek čaje nebo si přečtěte oblíbenou knihu. Pravidelný režim pomáhá lépe usnout.

Ujistěte se, že máte kvalitní matraci – matrace je základem kvalitního spánku. Nesmí být příliš měkká, ani příliš tvrdá. Vyberte si také vhodné polštáře, které vašemu tělu poskytnou potřebnou oporu. Vyhněte se kofeinu a kouření – vyhněte se kofeinu a kouření, které škodí plodu. Dbejte na vyvážený jídelníček. Příliš těžká jídla nebo naopak hlad vás mohou v noci budit. V případě, že jste unavená stále a nemůžete v noci spát, je vhodné informovat o tom lékaře. Nedostatečný spánek negativně ovlivňuje vývoj dítěte.