Jak opravit vrzající postel.

Jak opravit vrzající postel?

Vrzání postele je velice nepříjemným jevem. U nové postele mohou být příčinou špatně utažené šrouby, případně také nekvalitní lamely roštu.

Dotahujte

Postel zpravidla dostaneme v rozloženém stavu. Máte-li nejlevnější dřevěný rám ze smrku či borovice, ale i v případě tvrdší dřeviny, je potřeba po pár týdnech používání zkontrolovat všechny spoje a pečlivě je znovu utáhnout. Dřevo jako přírodní materiál neustále pracuje. Důvodem mohou být také dřevěné hranoly připevněné na bočnicích, na kterých pak leží rošt.

Promazejte spoje

Častou příčinou vrzání je pohybující se rošt na rám postele. Tření ploch roštu a rámu může nepříjemné vrzání způsobovat. Všechny spoje a plochy promažte. Nezapomeňte na podpěry u bočnic, v případě dvoulůžek také středové výztuhy. K promazání lze použít vosk, svíčku, olej ve spreji i obyčejné mýdlo.

Vyberte vhodný rošt

Jakmile máte vše zkontrolováno a seřízeno, je potřeba zkontrolovat také rošt a lamely. Problémy dělají často nejlevnější rošty, které jsou pouze připevněny k sobě textilním páskem a mají tendenci se pod matrací posouvat. Je vhodné tedy krajní prkénka přišroubovat k posteli, aby byla textilní spojka řádně napnutá.

Vyjměte z úložného prostoru těžké předměty

Důvod, proč vaše postel vydává nepříjemné zvuky, může být také přeplněný úložný prostor. Často lidé používají tyto prostory pro uskladnění jiných věcí, než pro které jsou původně určeny. V případě, že jej máte naplněn těžkými předměty, z postele je vyjměte. Tento úložný prostor slouží výhradně pro lůžkoviny.

Nerovné podloží či hladká podlaha

Příčinou vrzání může být také nerovné podloží nebo naprosto hladká podlaha, po které může postel klouzat. Nerovnosti podlahy vyrovnáte podložením nožek postele nebo jejich podlepením filcem.

Poté, co odstraníte všechny příčiny vrzání, vše ještě jednou řádně zkontrolujte. Zřídkakdy je vrzání způsobeno nekvalitním materiálem.